El 28, 29 i 30 de març de 2012 vaig fer un viatge a la champagne per acompanyar un grup de 5 persones del JARC de Vilafranca (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya).

Viatge molt intensiu i molt instructiu. Ens varem moure al voltant d'Epernay, visitant bodegues de diferents dimensions (petites com la de Sanchez-Le guédard, mitjanes com les de Franck Bonville o de grans negociants com Bollinger i Mumm, i també una cooperativa, Paul Goerg).Viatge_a_la_Champagne_036

També varem tenir una explicació del món del champagne a través del "Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne" (CIVC) que a més ens varem oferir un àpat gastronòmic e un gran restaurant d'Epernay.

Varem poder fer tast (cates) de champagne de totes les edats, de tots preus i de tot tipus d'assemblatge, de "grands crus", de "premiers crus", de "millésimes" (mes de 3 anys de guarda), de blancs de blanc, de blancs de noirs...

Bé, podem resumir dient que es una regió diferent del cava per les seves varietats, el seu clima, la seva cultura i sobretot per el preu que es paga el raïm (entre 5,20 i 6,00 euros el kg).

Les conclusions, cadascú les seves, jo per la meva part, agreixo la gent del JARC (Isabel, Angela, Jaume, Carles i Joan) per aquest viatge enriquidor i espero haver estat a l'alçada de les perspectives com acompanyador traductor.